Hvad bør du vide inden
du vælger ventilationsanlæg?

Skal det være aktivt eller passivt? Hvor stort skal anlægget være? Hvor skal det monteres? Hvor stort skal luftskiftet være?
Når din lokale montør skal spore sig ind på, hvilket ventilationsanlæg, du skal have, så er spørgsmål som disse slet ikke utænkelige. Det kan derfor være en god idé, at man inden besøget fra fagpersonen har forberedt sig lidt hjemmefra.

I denne artikel afslører vi to ting, der er værd at vide inden du vælger dit ventilationsanlæg.

Når du skal vælge et nyt ventilationsanlæg til din bolig, så er der især to ting, der er værd at have taget stilling til inden du sender montøren hjem til dig.

De to ting er: Anvendelse og størrelse.

Ved at have styr på disse spørgsmål sikres du et ventilationsanlæg i rette størrelse og kapacitet, der giver sundt og energieffektivt indeklima i mange år frem.

Hvad skal du bruge ventilationsanlægget til?

Det allerførste, du skal tage stilling til inden du vælger ventilationsanlæg er naturligvis anvendelsområde – altså, hvad du skal bruge anlægget til.

Har du blot brug for at få ventileret boligen? Eller vil du, foruden ventilation, også gerne have varme- og varmtvandsproduktion? Måske du også kunne tænke dig, at anlægget kunne køle boligen i de varme sommermåneder?

Hvis du kun skal have ventilation i boligen, så er det et passivt anlæg, du skal vælge.
Hvis du også vil have varme (og evt. køling), så er det et aktivt anlæg, du skal vælge.

Forskellen på de to typer af anlæg er i grove træk, at passive ventilationsanlæg er uden varmepumpe, mens aktive er med varmepumpe. Derudover er de to anlæg karakteriseret ved, at:

  • Passive anlæg ventilerer uden ekstra opvarmning, men genanvender op til 96 % af varmen via en varmeveksler.
  • Aktive anlæg genanvender også varme, men kan desuden opvarme indblæsningsluften – og i visse modeller også det varme vand. På den måde kan de supplere og i nogle tilfælde endda erstatte et varmesystem.


Du kan læse meget mere om forskellen på aktive og passive ventilationsanlæg lige her.


I tabellen til højre kan du se, hvilke anlægstyper, du kan vælge imellem.




Type

Egenskab

Model

Passive

Ventilation

ECO-serien

Aktive

Ventilation, opvarmning og varmt vand

Combi 185 BP
Combi 185 BP XL
Combi Flex
Combi Blueline (med køling)

Aktive

Ventilation, opvarmning og køling

Premium Preheat-serien

asasasas

Læs vores guide

Vi anbefaler, at du læser vores ventilationsguide.

Her gør vi dig klogere på de mange fordele ved at installere et ventilationsanlæg i sin bolig samt, hvad man skal holde øje med, når man investerer i et ventilationsanlæg.

Hvor stor er din bolig?

Når du har valgt, hvilken type ventilationsanlæg, du skal bruge til din bolig, skal du herefter tage stilling til, hvilken model det skal være. Her er størrelsen på din bolig helt afgørende.

Alt afhængig af, om du bor i lejlighed, hus, rækkehus eller noget helt fjerde, kan det nemlig være forskelligt, hvilket ventilationsanlæg, der passer bedst til din bolig.

Det kan være, at du bor i en lejlighed eller i et rækkehus med forholdsvist lidt plads, og hvor det er afgørende, at anlægget optager så lidt plads som muligt. Det kan også være, at du bor i et stort hus på over 300 m² med bryggers, hvor der er plads til en større løsning, der også indeholder varme- og kølefunktion.

Find dit anlæg i tabellen
I tabellen til højre kan du se, hvilke anlæg, der passer til din bolig ud fra din boligs kvadratmeter.
Her kan du også vælge, om det skal være et aktivt eller passivt ventilationsanlæg. Der er i tabellen taget udgangspunkt i at gældende lovgivning (BR18) overholdes.

Sørg for at anlægget er rigtigt dimensioneret
Vær opmærksom på, at ventilationsanlæggene i tabellen er kategoriseret ud fra "maks antal m²".
Er din bolig fx 200 m² kan du altså sagtens fortsat vælge et anlæg, der kan benyttes i en bolig på maks 250 m². Det er dog også vigtigt, at dit anlæg er rigtigt dimensioneret til din bolig, så du undgår unødigt energiforbrug. Rådfør dig derfor altid med en fagperson inden du vælger dit ventilationsanlæg.

Du kan finde vores forhandlere lige her.

Hvor meget luft skal udskiftes?

Når du har valgt din anlægstype baseret på dine konkrete behov samt udvalgt en specifik model med ud fra din boligs størrelse, så er du sådan set klar til at ringe din lokale ventilationsmontør op, så I i fællesskab kan tilpasse en løsning til dig og din bolig.

Men hvis du nu gerne vil vise din montør, at du har ekstragodt styr på, hvilket anlæg, der skal monteres i din bolig, så kan du med fordel kigge nærmere på luftmængden – altså den mængde af luft, som ventilationsanlægget kan ”skifte”.

Hvad betyder det at "skifte" luften?
At ”skifte” luften betyder, at den CO2- og fugtfyldte indeluft bliver suget ud af boligen og ind i ventilationsanlægget, som derefter genanvender varmen til opvarmning af den friske luft. Herefter bliver blæses den opvarmede, friske luft ind i boligen med et passende fugtniveau, en passende temperatur og en passende hastighed.

Som en helt generel ting kan man sige, at det giver mest mening at vælge det anlæg, som ligger lige over det ønskede behov for luftmængde, da man så ikke har en for stor uudnyttet kapacitet.

En god idé at kende til beregningerne
Det er naturligvis altid fagpersonens ansvar at sikre, at dimensioneringen af anlægget er korrekt.
Ikke desto mindre kan det som ejer af et ventilationsanlæg være en god idé at stille spørgsmål og have dokumentation for beregningerne, så du altid har noget at henvise tilbage til, hvis der skulle opstå driftsmæssige udfordringer på sigt.

Det kunne fx være, at du pludselig oplever dårlig luftkvalitet, træk, støj eller unødvendigt højt energiforbrug, hvilket kan betyde, at luftmængden ikke længere er korrekt tilpasset bygningens behov.

Prøv vores beregner
Via knappen nedenfor kommer du til vores beregner. Her kan du ved hjælp af tre simple trin finde ud af, hvilket ventilationsanlæg, du bør vælge baseret på luftmængde.

OBS! Vær opmærksom på, at beregneren kun medtager passive ventilationsanlæg.

OBS! Vær opmærksom på, at tallene i tabellen kun er anvisende, og at du altid bør rådføre dig med en fagperson for at få den rette løsning til din bolig.