Fra koncept til virkelighed:

Følg projektbyggeriet af Christianhaven

I denne spændende case tager vi dig med på en rejse gennem den fascinerende byggeproces, der har resulteret i Christianhaven i Holbæk – et seniorfællesskab, hvor Deber Ventilation har indsat vores Combi 185 BP i samtlige 82 lejligheder. Læs med og bliv klogere på både moderne projektbyggeri samt vores innovative og energieffektive varme- og ventilationsløsning.

Hos Genvex gør vi en ære i at supportere med vores viden, når entreprenører søger indsigt i de bedste varme- og ventilationsløsninger til projekt- og nybyggeri. Derfor stod vi også klar, da Deber Ventilation i 2023 søgte faglig sparring i forhold til, hvilken kombineret varme- og ventilationsløsning, de skulle gå med til deres seneste projekt, Christianhaven.

Vi forslog vores Combi 185 BP ventilationsvarmepumpe, og i denne artikel kan du høre meget mere om, hvordan netop dette anlæg blev en del af det bæredygtige konceptbyggeri i Holbæk.

Hvad er Christianhaven?

Christianhaven er en del af konceptbyggeriet Agorahaverne® – seniorboligfællesskaber placeret over hele landet henvendt til voksne uden hjemmeboende børn. I Christianhaven er der 82 moderne og velindrettede lejligheder på mellem 59 og 83 m2.

Med byggeriet er der udpræget fokus på gode, gedigne materialer, herunder danskproduceret snedkerkøkken, synlige facader og konstruktioner i miljøcertificeret træ samt alt i hårde hvidevarer.

Christianhaven er udviklet af Tetriis A/S og bygget af totalentreprenør Rasmus Friis A/S, og foruden at kæle for kosmetikken i boligerne, har de fra starten været optagede af at finde den mest energieffektive og grønne løsning til opvarmning og ventilation af boligerne.

Til det formål hyrede de for et par år siden Deber Ventilation. Her blev projektleder Kasper Kiehn sat til at finde den allerbedste løsning samt at få den integreret i projektets byggerytme.

Projektering og dimensionering hos Deber Ventilation

Vi møder Kasper Kiehn på Deber Ventilations hovedkontor i Fredericia. Kasper er meddirektør og projektleder i virksomheden og har i efterhånden en del år på bagen, når det kommer til valget af ventilationsløsninger og integreringen af disse i større byggeprojekter.

Hos Deber Ventilation arbejder de nemlig til daglig med et hav af alsidige entrepriseopgaver – lige fra mindre ventilationsløsninger til privatboliger og kontorbyggeri til større projekter såsom skoler, sygehuse og industri.

Så da Tetriis A/S og Rasmus Friis A/S henvendte sig med deres problemstilling tilbage i 2023, var der altså tale om en type opgave, Kasper i forvejen var rimelig fortrolig med.

Kasper Kiehn, meddirektør og projektleder hos Deber Ventilation.

Kasper Kiehn, meddirektør og projektleder hos Deber Ventilation.

Entreprenørernes hovedkriterier for ventilationsløsningen var, at den:

  1. var kompakt, så den kunne passe ind i et lille teknikrum i hver lejlighed.
  2. kunne indgå i den specifikke byggerytme for et modulbyggeri.
  3. var både grøn, energieffektiv og driftsøkonomisk rentabel.

Derudover var der den lille krølle på halen, at der desuden skulle etableres en løsning, der skulle kunne stå for produktionen af varme og varmt vand til boligen. Og den løsning var selvfølgelig underlagt samme krav som ventilationsanlægget – den skulle være kompakt, passe til byggerytmen og være energieffektiv.

Combi 185 BP levede op til kravene

Her vil det ofte være en mulighed at opsætte en fjernvarmeunit. Men her opstod Kaspers første problem: ”Når de bygger de her Agorahaverne, så ligger de ofte i områder, hvor der ikke er fjernvarme.

Det betyder, at din normale løsning med en fjernvarmeunit og et ventilationsanlæg inde i boligen – den bliver du lidt udfordret på”, fortæller han.

Derfor var den mest energieffektive, grønne og driftsøkonomiske løsning til varmeproduktion en varmepumpe. På grund af pladskravene ville der dog ikke være plads til at have en separat varmepumpe- og ventilationsløsning.

Efter at have rådført sig med Genvex, kom Kasper tilbage med et forslag, der kunne leve op til alle kravspecifikationerne: ”Det skulle være en Combi 185 BP fra Genvex”.

Entreprenørerne accepterede, og herefter gik Kasper og hans kolleger i gang med at projektere og dimensionere, lave tegninger og 3D-skitser samt koordinere indsatsen for monteringen af anlæggene med modulbyggerne, BM Byggeindustri.

Vores Combi 185 BP bliver hejset ned i et af byggemodulerne.

Vores Combi 185 BP bliver hejset ned i et af byggemodulerne.

Du kan høre meget mere om projekteringsfasen i videoen.

Moderne modulbyggeri hos BM Byggeindustri

Efter at alle tegningerne spillede og alt – på papiret – så rigtigt ud, kom Kasper til det rigtig sjove. Nu skulle alt det Kasper og hans kolleger havde skrevet ned over de seneste måneder realiseres. Anlæggene skulle sendes fra Genvex i Haderslev og videre til boligproducenten BM Byggeindustri i Hobro, hvor de kunne indsættes i de i alt 82 boliger.

Og det med at sende den mængde anlæg afsted og herefter indsætte dem i boligerne, kan have sine logistiske udfordringer, hvis man ikke er godt forberedt, fortæller Kasper:

”Det er et relativt stort anlæg, og det er ikke sådan et man bare lige smider ind. Så derfor er det meget vigtigt, at der er styr på logistikken.

Du kan høre mere om projekteringsfasen af Christianhavn i videoen.

”Det er et relativt stort anlæg, og det er ikke sådan et man bare lige smider ind. Så derfor er det meget vigtigt, at der er styr på logistikken. Så det planlægger vi sammen med Genvex og sammen med BM Byggeindustri, således, at vi kan få anlæggene i den rette rækkefølge, så det passer til den byggerytme, der nu er.”

Moderne modulbyggeri

Ved BM Byggeindustri laver de træbaseret modulbyggeri. I deres store produktionshaller i Hobro har de elementproduktion, hvor flere hundrede medarbejdere fordelt på forskellige linjer monterer alt fra gulv og fliser til køkkener og toiletter.

Når alle de forskellige elementer er færdige ved de enkelte linjer, bliver det hele til sidst samlet – i sand ”Lego”-stil – og kørt direkte afsted til byggepladsen i Holbæk. Ved at benytte denne form for byggestil er 80 % af arbejdet færdigt, når det forlader produktionshallen, og det er altså kun de sidste ca. 20 % af byggeprocessen der foregår på byggepladsen.

Foruden tømrere, malere, snedkere og andre fagpersoner, har Deber Ventilation også mandskab gående i produktionen. De skal sikre at alle lejlighederne lever op til alle ventilations- og varmetekniske krav og at Combi 185’eren derudover næsten er driftsklar, når den rammer byggepladsen i Holbæk.

Du kan høre meget mere om arbejdet ved BM Byggeindustri i videoen her.

Det færdige resultat i Holbæk

Efter ankomst til Holbæk er de 82 lejlighedsmoduler blevet stablet ovenpå hinanden og sammenføjet, hvorefter VVS’ere og elektrikere har tilkoblet kloakering, vandforsyning og elinstallation.

Og så har en ekstern ventilationstekniker indreguleret Combi 185 BP anlæggene, så luftmængden fra ventiler og emhætte ventilerer med et luftskifte på 0,30 liter pr. sekund pr. opvarmede etagekvadratmeter i overensstemmelse med Bygningsreglementets krav (BR §443). Herefter er de 82 lejligheder sådan set indflytningsklar.

Og hvilke type varme- og ventilationsforhold kan beboerne i Christianhaven så se frem til? Det har vi spurgt vores ekspert, salgskonsulent Hardy Paaskesen, om.

Hardy fra Genvex

Perfekt til projektbyggeri

Vores ventilationsekspert og salgskonsulent, Hardy Paaskesen, har ydet faglig sparring under både tilbudsfase og projektering til Deber Ventilation – og han mener især, at netop Combi 185 BP er specielt god til denne type konceptbyggerier. Det er der ifølge Hardy tre årsager til:

  • Den er yderst kompakt og kan passe ind i et standard skabsmodul.
  • Det er en kombineret løsning, hvor du både får varmtvandsbeholder, varmepumpe og ventilationsanlæg i én og samme enhed.
  • Det er et anlæg med en høj varmegenvindingsgrad og en høj energieffektivitet, hvilket medvirker til en tilsvarende lav driftsøkonomi.

Kasper fra Deber Ventilation deler også Hardys begejstring og mener på samme måde, at der er masser af gode grunde til at bruge Combi-anlægget til denne type byggeri:

”Der er flere fordele ved Combi 185’eren i forhold til den måde at bygge på. Du kunne jo have lavet en almindelig varmepumpeløsning, hvor du har en udedel stående. Men der er den jo bare smart Combi’en her, fordi det slipper du for. Og i forhold til arbejdet på fabrikken, så passer den bare rigtig godt ind i den måde at bygge på”.

Helt exceptionelle tal

Man kunne, som Kasper påpeger, i teorien godt have etableret en luft-vand varmepumpe med udedel kombineret med et ventilationsanlæg, der kunne stå for ventilationen. Men efter at have været ude og lave test af anlæggene i andre bygninger, har Kasper og co. kunne måle sig til, at Combi 185’erens tal er betydeligt bedre end ved de passive ventilationsanlæg:

”Det er et anlæg, hvor vi kan se i de målinger, vi har lavet nu, at de faktuelle tal er helt exceptionelt gode kontra et almindeligt anlæg. Vi ligger på nogle tal, som vi slet ikke kan komme ned på, hvis det var et almindeligt passivt anlæg. Så udover at de får varmedelen, så bruger selve ventilationsanlægget meget, meget, meget lidt strøm”.

Et robust produkt

Foruden at være en kompakt løsning, der er skræddersyet til projektbyggeri samt en løsning med nogle ”helt exceptionelle tal”, så mener Kasper ligeledes, at man med en Combi 185 BP får et utrolig robust produkt. Det har han faktisk set flere eksempler på:

”Vi har været ude ved andre steder og skifte anlæg, som er 40-50 år gamle, og maskinen kører stadigvæk. Så kan det være, der er en komponent, der har aftjent sin værnepligt, men så kører anlægget videre igen. Så de får også et utrolig robust anlæg”.

Kunne du tænke dig at se vores Combi 185 BP i aktion ved Christianhaven i Holbæk? Så se med i videoen nedenfor, hvor Hardy Paaskesen har besøger det færdige byggeri i Holbæk.

 

Se alle vores kombinerede varme- og ventilationsanlæg

Det færdige byggeri Christianhaven i Holbæk

Læs mere om ventilation og indeklima