Hvorfor vælge et ventilationsanlæg?

- og hvilket skal jeg så vælge?

Når vi foreslår et ventilationsanlæg, er der mange, der spørger os: hvorfor ikke bare lufte naturligt ud? Til det er svaret helt klart; der er nogle helt basale fordele ved et ventilationsanlæg, som klart overtrumfer udluftning – eller ”naturlig ventilation”, som det bliver kaldt. Her er nogle af dem:

  • Et ventilationsanlæg er altid på forkant med indeklimaet, så du aldrig når dertil, hvor det er decideret ubehageligt at indånde luften og du derfor bliver nødt til at åbne vinduerne.
  • Et ventilationsanlæg ventilerer alle rum i boligen på en gang, mens du ved at åbne vinduerne kun lufter de rum ud, som du åbner vinduerne i.
  • Et ventilationsanlæg genanvender varmen, hvorimod du lukker den ud og på den måde taber en masse dyr varme, hvis du åbner vinduerne.

Vil du læse mere om fordelene ved at vælge et ventilationsanlæg frem for naturlig ventilation kan du gøre det i vores videnscenter.

Har du brug for mere end ventilation?

Det første, du skal finde ud af, når du skal vælge ventilationsanlæg, er, om du – ud over ventilation – også har brug for opvarmning, køling, samt varmt vand. Herunder kan du se en liste over, hvilke af vores anlæg, der kan hvad:

Funktion


Ventilation

ECO-serien¹

Ventilation, opvarmning og varmt vand

COMBI 185 BP, Combi 185 BP XL, Combi Flex og Combi Blueline²

Ventilation, opvarmning og køling

Premium Preheat-serien³

Tabel 1

¹ECO-serien består af: ECO 190 XL, ECO 275, ECO 300, ECO 360 R, ECO 375 og ECO 400 XL

²Combi Blueline leverer også aktiv køling.

³Premium Preheat-serien består af: Premium Preheat 250, 300 og 500.

Hvilken type bolig bor du i?

Alt afhængig af, om du bor i lejlighed, hus, rækkehus eller noget helt fjerde, kan det være forskelligt, hvilket ventilationsanlæg, der passer bedst til din bolig. Bor du i en bolig med forholdsvis lidt plads, kan vi anbefale et anlæg som ECO 190 XL, der kan monteres under et loft, og som derfor optager meget lidt plads.
Som udgangspunkt passer de fleste andre af vores anlæg til både parcelhuse, rækkehuse og mindre erhverv.

Hvor stor er din bolig i m²?

Størrelsen på din bolig er helt afgørende for, hvilket ventilationsanlæg, du skal vælge. Man kan nemlig sagtens bo i en stor lejlighed på for eksempel 150 m² eller et mindre hus på for eksempel 80 m². Derfor kan man ikke nødvendigvis sige, at en lejlighed kræver et mindre ventilationsanlæg end for eksempel et hus.

At skifte luften

Det er ikke lige meget, hvilket anlæg, du vælger, da der er stor forskel på mængden af luft, som hvert anlæg kan ”skifte”. At ”skifte” luften betyder, at den CO2- og fugtfyldte indeluft bliver suget ud af boligen og ind i ventilationsanlægget, som derefter genanvender varmen til opvarmning af den friske luft, som så bliver blæst ind i boligen med et passende fugtniveau, en passende temperatur og en passende hastighed.

I tabel 2 kan du se, hvilke anlæg, der passer til hvilken størrelse bolig. Der er i tabel 2 taget udgangspunkt i at gældende lovgivning overholdes. Som en helt generel ting kan man sige, at det giver mest mening at vælge det anlæg, som ligger lige over det ønskede behov for luftmængde, da man så ikke har en for stor uudnyttet kapacitet.

 

Maks. antal





300+

ECO 400 XL




280+

Premium Preheat 500




270

ECO 375

ECO 300



250

Premium Preheat 300

ECO 275

ECO 360 R


200

Combi 185 BP­ – LS

Combi 185 BP XL – LS

Combi Flex

Combi Blueline

150

Premium Preheat 250




140

ECO 190 XL

COMBI 185 BP – S

Combi 185 BP XL – S


 

Tabel 2

Hvordan vælger jeg så det rigtige ventilationsanlæg?

Vi har herunder lavet tre eksempler, der viser hvilke ventilationsanlæg, der er bedst til det behov du har – om det er ren ventilation, ventilation og opvarmning eller både ventilation, opvarmning og køling.

Eksempel 1: Bolig fra ca. 100 m² og op til 300 m² - behov for ventilation

Når vi kigger på behovet, som udelukkende består af ventilation, vil det optimale ventilationsanlæg være et af nedenstående passive anlæg. Er pladsen meget trang, vil ECO 190 XL være perfekt, da anlægget installeres under loftet. I tabel 2 kan du se, hvilke anlæg passer bedst til hvilken størrelse bolig.

Anbefalede anlæg:

Eksempel 2: Bolig fra ca. 60 m² til 200 m² – behov for ventilation, varmt vand og opvarmning

Hvis du har behov for et anlæg, der både kan sørge for ventilation og opvarmning anbefaler vi vores Combi-serie, som er et ventilationsanlæg med varmepumpe.

Anbefalede anlæg:

Eksempel 3 – Bolig fra ca. 100 m² og op til 350 m² - behov for ventilation, opvarmning og køling

I dette eksempel er behovet både ventilation, opvarmning og køling og som det også er vist i tabel 1, er det derfor et af anlæggene i Premium Preheat-serien, du skal vælge. 

Anbefalede anlæg:

Hvad koster et ventilationsanlæg?

Når du har fundet frem til det mest relevante og brugbare ventilationsanlæg, er det fristende at gå på nettet og sammenligne priser. Her skal du dog huske, at priserne ofte er eksklusiv moms, at installatører ofte har særlige rabatordninger, og – ikke mindst - at priserne ikke inkluderer installation. Vi håber, at du med denne guide er kommet lidt nærmere ind på, hvad der er det helt rigtige anlæg for dig. Husk, at du altid kan se en samlet oversigt over alle vores anlæg på vores produktside.

Du kan få tilskud til et ventilationsanlæg

Pr. 15. oktober 2020 trådte den nye ”bekendtgørelse om tilskud til energibesparelser og energieffektiviseringer” i kraft. Det betyder kort sagt, at der er kommet nye tilskudsmuligheder, når du vil investere i diverse energiforbedringer – herunder ventilations­anlæg med varmegenvinding. Ordningen løber frem til 2026, og der tilføres nye midler hvert år. Du kan læse mere om tilskudsordningen her.

To mænd sidder og taler ved mødebord

Få personlig rådgivning og et uforpligtende tilbud

Vi anbefaler altid, at man får personlig rådgivning af en specialist til at vælge det helt rigtige anlæg. Ønsker du at blive kontaktet for en gennemgang af din boligsituation og mulighederne for at få installeret et ventilationsanlæg, kan du bestille et uforpligtende tilbud her.