Kælderen er stadig en del af huset
I efteråret 2018 besøgte vi for første gang Søren H. Andersen, som havde fået installeret et ECO 400 ventilationsanlæg i sin kælder. Dengang betød det, at kælderen blev til en anvendelig del af huset - og det er den stadig her 3 år efter.
I et rækkehus i Virum bor Søren H. Andersen med sin kone og to børn på 13 og 15 år. For nogle år siden fik de installeret et ECO 400 ventilationsanlæg fra Genvex, som gjorde det muligt for familien at bruge kælderen i rækkehuset til beboelse. Oprindeligt var det mest familien selv, der brugte værelserne i kælderen, men for noget tid siden fik Søren og konen ideen, at de ville leje værelserne ud til studerende på DTU, og siden er Genvex-anlægget virkelig kommet til sin ret.
”Det gør jo underværker for indeklimaet, at der er ventilationsanlæg dernede og at opholde sig i kælderen er fuldstændig som at være i en anden del af huset”, fortæller Søren H. Andersen begejstret og fortsætter med at fortælle, at han stadig hverken har haft driftstop eller pillet ved anlægget på nogen måde, siden det blev sat op. Det kører stadig upåklageligt
Madlavning påvirker ikke indeklimaet
Da vi besøgte Søren H. Andersen første gang tilbage i efteråret 2018, var det ene lokale i kælderen indrettet som soveværelse/opholdsrum, men det andet værelse var et slags vaske/tørrerum. Og selv om familien og de studerende faktisk stadig kan tørre deres tøj, uden at det skaber fugtproblemer, så har sidstnævnte rum nu også fået en ekstra funktion, idet der siden er blevet installeret et tekøkken, som de studerende har kunnet bruge til at lave mad. Og det er blevet flittigt brugt af både franske, indiske og danske studerende.
”Det var lidt sjovt, at man så kunne dufte fransk eller indisk mad, når vi havde de to studerende boende, men der har aldrig været problemet med fugt fra madlavningen. Den har Genvex-anlægget taget sig af”, fortæller Søren og beretter, at den danske studerende blev særligt glad for Genvex-anlægget, da han blev smittet med Covid-19 og derfor måtte isolere sig flere uger på det ene værelse i kælderen.
”Han sad jo bare dernede i 16 dage, eller hvor længe det nu var, så han var rigtig, rigtig glad for, at luften var så ren”, griner Søren.
Naboen er misundelig
Sørens bolig er et rækkehus på cirka 200 m²i flere etager med naboer til begge sider, og netop en af naboerne har – siden Søren fik Genvex-anlægget installeret – skævet misundeligt i familien Andersens retning. Naboen valgte nemlig for nyligt at renovere kælderen, men fravalgte at få installeret et ventilationsanlæg.
”Han har fra starten været ked af, at han ikke valgte Genvex”, fortæller Søren og fortsætter med at fortælle, at naboen for nyligt ville lufte ud i kælderen ved at åbne et af vinduerne, hvilket resulterede i at en større rotte entrerede boligen, og at Søren og naboen derfor måtte på rottejagt sammen.
”Det var endnu en lejlighed til at naboen kunne ærgre sig over ikke at have fået installeret et Genvex-anlæg, for så havde det slet ikke været nødvendigt at lufte ud”, griner Søren.
Varmeregning er overraskende lav
De åbne vinduer er noget, som Søren især lægger mærke til om morgenen, hvor naboernes af slagsen forekommer både ved soveværelse, stue og bad, og måske er netop denne udladning af varme en af grundene til, at familien Andersens varmeregning er så lav, som den er. Faktisk har den overgået al forventning.
”Da vi flyttede ind her, fik vi at vide, at vi skulle forvente et gasforbrug på 1.500 – 1.700 m³ om året, men vi har faktisk kun brugt cirka 1.100 m³. Hvor meget af det, som kan tilskrives Genvex-anlægget ved jeg ikke, men det er jo et anlæg med utrolig høj varmegenvinding, så det kunne godt være noget af forklaringen”, fortæller Søren, som er 100 % afklaret med, at Genvex – ud over hans hustru – skal være hans faste partner resten af livet.
”Jeg er SÅ tilfreds med anlægget og er simpelthen så glad for, at vi gjorde det. Jeg håber ikke, at jeg skal bo andre steder, men hvis jeg skal, så skal der være et Genvex-anlæg”, slutter Søren.