Guide til dit ventilationsfilter
Et ventilationsanlæg holder luften i dit hjem ren ved at filtrere partikler fra - og her er det rigtige filter helt essentielt. Se, hvilket filter der passer bedst til dit behov.
Bor du ved siden af en befærdet vej? Eller i et villakvarter med mange brændeovne? Har du pollenallergi? Fugt eller skimmelsvamp? Vi døjer alle med forskellige gener, og derfor findes der også filtre, der kan filtrere forskellige partikler fra den luft, som sendes ind i boligen af dit Genvex-ventilationsanlæg.
Et Genvex-anlæg skifter al luften ud i dit hjem hver 2. time, og erstatter den "gamle" indeluft med ren, frisk luft, hvor en stor del af de sundhedsskadelige og allergifremkaldende partikler er filtreret fra. Overvejer du at anskaffe et ventilationsanlæg, eller har du allerede ét, får du her et overblik over, hvad de forskellige filtre egentlig kan, og hvad det betyder for dit indeklima og sundhed – så kan du vælge det helt rigtige filter til dit behov.
To slags ventilationsfiltre
I både ud- og indsugningskanalen i ventilationsanlægget sidder filtre, der renser luften. Den luft, der kommer ind udefra, skal renses for partikler, så du får frisk, ren luft ind. Når den brugte luft suges ud igen, skal den også være fri for støv og andet – så holder dit anlæg længere og yder mere.
Hvorfor gavner det indeklimaet at rense luften for partikler?
Vores hjem er fulde af partikler, som potentielt kan gøre os syge. Nogle partikler kommer udefra gennem åbne vinduer og utætheder i huset – det kan være pollen, svampesporer, røg fra brændeovne, udstødningsgasser og asfaltpartikler. Andre partikler er nogle, du selv er med til at skabe, såsom partikler fra madlavning, stearinlys og elektronik.
Flere af disse mikroskopiske partikler i luften kan give risiko for hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser.
(Kilder: Center for Indeklima og Sundhed i Boliger og Sundhedsstyrelsen]
Ventilationsanlægget udskifter luften – filtrene renser den
I forhold til at lufte ud på klassisk vis med åbne vinduer, har et ventilationsanlæg den fordel, at partikler over en vis størrelse kan filtreres fra, inden luften bliver sendt ind i huset. Derudover bliver al luften i huset skiftet hver 2. time. Det betyder bl.a., at partikler fra indendørs kilder bliver sendt ud af huset, og du undgår fugt, højt CO2-indhold og andre forhold, der kan gøre dit indeklima til en usund affære.
Har du allergi?
Pollenallergikere kan have stor fordel af et ventilationsanlæg. De mest gængse pollentyper ligger i partikelstørrelsen 20-80 µm, men der findes pollen helt ned til 2,5 µm, som fx fra blomsten forglemmigej.
Vælger du et F7-filter på indsugningsluften, får du filtreret 99 % af partikler over 2,5 µm fra.
Partikelstørrelse på andre allergener
Skimmelsvampesporer befinder sig rundt regnet inden for en partikelstørrelse på 2-20 µm. (Kilder: Center for Indeklima og Sundhed i Boliger og Astma-Allergi Danmark)
Husstøvmide-ekskrementer ligger i størrelsesordenen 10-40 µm. (Kilde: Astma-Allergi Danmark)
Bakterier ligger på omkring 0,2-2 µm i størrelse. (Kilde: denstoredanske.dk)
Husk at skifte ventilationsfiltre
Genvex anbefaler, at du skifter filtre mindst hvert halve år. Hvis filtrene stopper til, skal der bruges mere energi på at trække luften rundt, og man kan risikere, at partikler bliver trykket igennem.
Du kan sætte en filteralarm til i styringen, så du bliver mindet om at skifte. Det er også muligt at få en serviceaftale, hvor anlægget hvert halve år bliver renset og får skiftet filtre, så alt fungerer optimalt.
Står du og mangler et filter? Så kan du finde det i vores webshop.