Prøv vores beregner
Hvilket ventilationsanlæg skal jeg vælge?
Har du fundet ud af, at du skal have et passivt ventilationsanlæg til din bolig? Men er du indtil videre fortsat i tvivl om, hvilken model, du skal vælge?
I denne artikel kan du ved hjælp af vores beregner finde ud af, hvilket passivt ventilationsanlæg, der passer til din bolig.
Før du investerer i et ventilationsanlæg, er det vigtigt at du først tager stilling til og besvarer ét afgørende spørgsmål – hvad er dit behov?
Skal du bare have ventileret boligen? Eller ønsker du derudover også et supplement til varmeproduktion? Og kunne du tænke dig køling af boligen?
I vores artikel Hvad bør du vide inden du vælger ventilationsanlæg? kan du finde mere information om, hvilke typer af ventilationsanlæg, Genvex udbyder samt, hvilket du bør vælge.
Hvis du allerede nu ved, at du skal have et passivt ventilationsanlæg, altså et anlæg, der kun står for boligventilation, så se med nedenfor – her introducerer vi dig for vores beregner, der gør det muligt at finde ud af præcist, hvilken model, du bør vælge.
![](/images/18.23e7b6a318a8fb09ffe2c5/1694775401763/Kvinde%20med%20PC%20og%20kop.webp)
Beregn dig frem til det rette passive anlæg
I beregneren, som du finder til højre skal du blot gennem tre simple trin. Herefter giver den dig et til flere forslag til, hvilket ventilationsanlæg, du med fordel bør kigge nærmere på.
Det eneste, som du skal oplyse i beregneren er:
- Din boligs kvadratmeter
- Hvilke brugsrum din bolig indeholder
- Hvor produktet skal placeres i boligen
Herefter kan du både se, hvilken luftmængde ventilationsanlægget skal kunne skifte samt, hvilket specifikt anlæg, der anbefales til din bolig. Resultatet baserer sig på en måling af den luftmængde, som ventilationsanlægget skal kunne skifte, når den er installeret i din bolig.
Hvad betyder luftmængden?
Når du vælger et ventilationsanlæg er der stor forskel på mængden af luft, som hvert anlæg kan ”skifte”.
At ”skifte” luften betyder, at den CO2- og fugtfyldte indeluft bliver suget ud af boligen og ind i ventilationsanlægget, som derefter genanvender varmen til opvarmning af den friske luft. Herefter bliver blæses den opvarmede, friske luft ind i boligen med et passende fugtniveau, en passende temperatur og en passende hastighed.
Som en helt generel ting kan man sige, at det giver mest mening at vælge det anlæg, som ligger lige over det ønskede behov for luftmængde, da man så ikke har en for stor uudnyttet kapacitet.
En god idé at kende til beregningerne
Som udgangspunkt er luftmængdetallene udelukkende noget, som din montør skal bruge til at tilpasse dit nye ventilationsanlæg til din bolig.
Selvom det er altid er fagpersonens ansvar at sikre, at dimensioneringen af anlægget er korrekt indstillet i forhold til luftmængde, kan det ikke desto mindre som ejer være en god idé at stille spørgsmål og have dokumentation for beregningerne, så du altid har noget at henvise tilbage til, hvis der skulle opstå driftsmæssige udfordringer på sigt.
Det kunne fx være, at du pludselig oplever dårlig luftkvalitet, træk, støj eller unødvendigt højt energiforbrug, hvilket kan betyde, at luftmængden ikke længere er korrekt tilpasset bygningens behov.
OBS! Dette er kun en umiddelbar anvisning på det rigtige anlæg. Du bør til enhver tid tale med din lokale fagperson, inden du vælger dit endelig anlæg.