Ny tilskudsordning til ventilationsanlæg
Har du overvejet at opgradere dit indeklima og få installeret et ventilationsanlæg i din bolig? Så kan du søge om tilskud til energirenovering gennem Energirenoveringspuljen. Puljen løber frem til 2026, og der tilføres nye midler hvert år. Næste ansøgningsrunde åbner 11. oktober 2022.
Hvad er Energirenoveringspuljen?
Energirenoveringspuljen er en del af en bred politisk aftale, som skal bidrage til at opnå regeringens ambitiøse 2030-klimamål. Puljen skal fremme energirenoveringer af danske boliger - fx gennem installation af ventilationsanlæg med varmegenvinding.
Energirenoveringspuljen fortsætter foreløbigt frem til 2026. Der tilføres nye midler i starten af hvert år, så hvis dit renoveringsprojekt ikke skal starte med det samme, kan du sagtens vente med at søge tilskud til næste år - eller året efter.
Hvad kan du søge om tilskud til?
Du kan søge tilskud til række forskellige energiforbedringer, såsom bedre isolering, udskiftning af vinduer, konvertering fra ældre energikilder til en ny varmepumpe, og sidst, men ikke mindst, installation af ventilationsanlæg med varmegenvinding. Der kan udelukkende søges om tilskud til ventilationanlæg til boliger med energimærke E, F eller G. Det er for at sikre for, at tilskudspengene uddeles til de boliger, som har størst behov for energirenovering.
I selve tilskudsordningen kaldes dette for ”etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenvinding”. For at du kan få tilskud til et ventilationsanlæg, er det et krav at din bolig før energirenovering har enten naturlig ventilation eller mekanisk udsugning uden varmegenvinding på ventilationen.
Dernæst skal det nye ventilationsanlæg med varmegenvinding følge de krav, som allerede er beskrevet i Bygningsreglementet (BR18 kapitel 22 om ventilation). Bygningsreglementet indeholder skrappe krav til energiforbruget for ventilationsanlæg, både til private boliger og erhverv. Formålet er at mindske energiforbruget og dermed reducere CO2-udslippet i atmosfæren – til gavn for os alle. Du kan læse alle kravene i BR18 til ventilation her.
For at få tilskud, skal arbejdet skal udføres af en professionel installatør, som er bekendt med disse regler og krav. Det sikrer dig også, at du får den bedste rådgivning og ventilationsløsning til netop din bolig.
Du kan læse meget mere om tilskudsordningen og hvad den dækker hos SparEnergi.
Ovenstående satser gælder for bygninger med BBR kode 110 – 132 samt 185. Dertil bygninger med BBR kode 190 med sammenlagt 300 m2 ansøgt ventileret areal og derunder. Kilde : Bekendtgørelse om tilskud til energibesparelser og energieffektiviseringer i bygninger til helårsbeboelse
Hvordan søger du om tilskud til et ventilationsanlæg?
Det er vigtigt, at du ikke har lavet en bindende aftale med en installatør eller er gået igang med arbejdet FØR du har fået bevilget tilskud. Du må dog gerne have modtaget rådgivning eller have fået et tilbud. Når du har fået tilsagn om tilskud, behøver du ikke at skynde dig, da du har to år til at gennemføre dit renoveringsprojekt.
Hvis du vil søge tilskud til dit renoveringsprojekt, skal du og dit hus leve op til 5 krav. De er også vigtige at tjekke inden du begynder at søge.
De 5 krav
Din bolig skal leve op til disse krav, for at du kan søge tilskud
- Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det
- Dit hus skal have et gyldigt energimærke i kategorien E, F eller G, og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden det blev udstedt
- Projektet må ikke være sat i gang eller gennemført, når du ansøger
- Du må ikke tidligere have fået tilskud til det samme projekt
- Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer
Hvilke ventilationsanlæg kan du søge tilskud til?
Du kan søge tilskud til alle passive ventilationsanlæg (altså ventilationsanlæg uden varmepumpe) fra Genvex’ produktsortiment. Du kan læse mere om vores tilskudsberettigede anlæg her.
Fordelene ved at vælge et ventilationsanlæg fra Genvex er mange, men vi vil især understrege, at du med et Genvex anlæg får et ventilationsanlæg, som er udviklet og produceret i Danmark, hvor der er lagt vægt på de strenge danske krav i forhold til Bygningsreglementet, og endelig får du et kvalitetsprodukt i elegant og tidsløst design.
Hvilken installatør skal du vælge?
Der er som sådan ikke særlige krav til den installatør, du vælger, men vi vil anbefale dig at kontakte en du føler dig tryg ved, og som har styr på alle de skrappe regler og krav i Bygningsreglementet. Vi kan varmt anbefale vores salgs- og servicepartnere, som du finder en geografisk oversigt over her.
Har du spørgsmål?
Har du generelle spørgsmål omkring tilskudsordningen og hvordan den fungerer, skal du kontakte Energistyrelsen på [email protected].
Hvis du har mere specifikke spørgsmål om, hvilket ventilationsanlæg der passer til din bolig og behov og hvor meget det vil koste, kan du få et uforpligtende tilbud via denne formular. Udfyld formularen, så vil du blive kontaktet af din lokale Genvex-installatør, som kan give dig personlig rådgivning.